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  1. 紀要
  2. 旭川大学(~2023)
  3. 旭川大学短期大学部紀要
  4. 49(2019.3.31)

大学と小学校の地域連携による栽培から調理実習までを通した食育の実践

https://aulib.repo.nii.ac.jp/records/881
https://aulib.repo.nii.ac.jp/records/881
55c32260-33e5-4dff-8190-3ff0ccbfd2d7
名前 / ファイル ライセンス アクション
P055-064_森重.pdf 大学と小学校の地域連携による栽培から調理実習までを通した食育の実践 (673.0 kB)
license.icon
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2019-05-16
タイトル
タイトル 大学と小学校の地域連携による栽培から調理実習までを通した食育の実践
言語 ja
タイトル
タイトル Practice of Food Education Through Cultivation and Cooking by Area-Cooperation in University and Elementary School
言語 en
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ departmental bulletin paper
著者 森重, 正也

× 森重, 正也

WEKO 1691

ja 森重, 正也

ja-Kana モリシゲ, マサヤ

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小出, 良幸

× 小出, 良幸

WEKO 1692

ja 小出, 良幸

ja-Kana コイデ, ヨシユキ

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柴山, 祐子

× 柴山, 祐子

WEKO 1693

ja 柴山, 祐子

ja-Kana シバヤマ, ユウコ

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Morishige, Masaya

× Morishige, Masaya

WEKO 1694

en Morishige, Masaya

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Koide, Yoshiyuki

× Koide, Yoshiyuki

WEKO 1695

en Koide, Yoshiyuki

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Shibayama, Yuko

× Shibayama, Yuko

WEKO 1696

en Shibayama, Yuko

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抄録
内容記述 The Japanese history on food education is overviewed in this paper. Although many preceding studies of educational practice implemented already, the survey is revealed that various practices are needed yet. The authors performed two practices of food education under the area cooperation between Junior College of Asahikwa University and Nagayama Higashi Elementary School. The college students guided the second-year students of the elementary school in cooking training, the 3rd-year students through cultivation to cooking training. In the results, these practices of area cooperation are effective in food education, and they should be necessity to continuing.
言語 en
抄録
内容記述 現代の日本における食育の重要性を歴史的に概観した。多くの教育実践の先行研究がなされているが、未だに多様な食育の実践が必要であることが判明した。本論文では、食育の実践として、大学(短期大学含む)と小学校の地域連携でおこなったものを示した。実践では、大学生が小学校の2年生で調理実習を、3年生では栽培から調理実習までを通したものをおこなった。その結果、食育における連携が有効であることがわかり、今後も実践を継続していく必要性があるであろう。
言語 ja
書誌情報 ja : 旭川大学短期大学部紀要
en : The journal of Junior College, Asahikawa University

号 49, p. 55-64, 発行日 2019-03-31
出版者
出版者 旭川大学短期大学部
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 21861544
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA12568360
著者版フラグ
出版タイプ VoR
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Ver.1 2023-05-15 08:50:42.315355
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